Onderhoudtips

Onderhoud van meubelen algemeen

Goed onderhoud is belangrijk om je meubelen mooi te houden. Zo kun je extra genieten van je mooie meubelen. Ieder meubelstuk heeft een andere afwerking. Zo kunnen houten tafels afgewerkt zijn met een matte lak of een (gekleurde) olie. En natuurlijk hebben we ook tafels met een kunststof toplaag. Voor iedere afwerking hebben we het juiste onderhoudsmiddel op voorraad. Ook tafels met een roestvrijstalen onderstel hebben onderhoud nodig. Met het speciale onderhoudsmiddel voor RVS, blijft het RVS zijn mooie uitstraling behouden.
Voor de zitmeubelen, zowel in leder, leatherlook als meubelen met een stoffen bekleding, is er een ruim assortiment reiniging en onderhoudsmiddelen leverbaar. Heb je nieuwe zitmeubelen gekocht en deze nog niet in huis, dan is de All in House service een uitstekende keuze. Met deze service ben je verzekerd van 5 jaar lang zorgeloos wonen.
Bij Maron meubels & keukens hebben we een groot assortiment onderhoudsmiddelen om al je meubels goed te kunnen onderhouden. Onze verkoopadviseurs helpen je graag bij het geven van het juiste advies.

 

EHBO koffie, wijn en vet

Een dagelijks ongelukje: het kan zomaar gebeuren. Een kopje koffie, een glas rode wijn of misschien zelfs wel een beetje mayonaise als je op de bank aan het eten bent tijdens het kijken naar de televisie. Dit kan vervelende vlekken veroorzaken. Snel en adequaat handelen is hier nu belangrijk. Gebruik voor het verwijderen van de vloeistoffen of etensresten altijd een witte doek of keukenpapier. Gekleurde doeken kunnen verkleuringen achterlaten op een zitmeubel. Spuit het doek of keukenpapier in met Clean Tex en dep de overtollige vloeistof weg.
Etensresten verwijder je eerst met een lepel van de bank. Spuit vervolgens de bank in met ruim voldoende Clean Tex en dek het vervuilde gedeelte af met een vochtige, witte handdoek. Laat de handdoek helemaal drogen, voordat je deze verwijderd. Het resterende vuil trekt dan in de handdoek. Bij hardnekkige vlekken kun je dit een keer herhalen. Als je gekozen hebt voor All in House en je hebt de vlek zelf eenvoudig kunnen verwijderen, spuit dan dit gedeelte van de bank opnieuw in met All in House. Je zitmeubel is dan opnieuw beschermt. Indien je de vlek niet eenvoudig kunt verwijderen, neem dan contact op met All in House om de vlekken te laten verwijderen door een vakman. Dat is wat we bedoelen met zorgeloos wonen!

 

All in House Service

Met dit aanvullende serviceprogramma, hoef jij je vijf jaar lang geen zorgen te maken over service en garantie. Om jouw zitmeubelen te beschermen tegen vlekken en vuil van buitenaf, moet je eerst de zitmeubelen zelf inspuiten. Door het zelf inspuiten kunnen we de kosten voor deze service laag houden.
Voordat je begint met het inspuiten van je zitmeubelen, dek je eerst de vloer af met plastic, karton of een oude deken. Zet vervolgens een raam open voor een goede ventilatie in huis. Dit bevordert het droogproces. Als je de meubelen 's avonds inspuit, zijn ze de volgende morgen droog en klaar voor gebruik. Schut de spuitbus voor het gebruik. Spuit vervolgens de spray in egale banen van links naar rechts en daarna in egale banen van boven naar beneden. Op deze wijze weet je zeker dat alle delen goed voorzien zijn van de juiste bescherming.
Voor banken en fauteuils wordt er één spuitbus per zitplaats geleverd. Voor eetkamerstoelen gebruik je één spuitbus voor twee stoelen. Een spuitbus hoeft niet helemaal leeggespoten te worden. Het restant kun je later nog gebruiken. Het inspuiten kun je gewoon in huis doen, dit is niet schadelijk. Je kunt het vergelijken met haarlak. De geur die aan de spray is toegevoegd, is er om je eraan te herinneren dat je goed ventileert. Na het drogen is je zitmeubel helemaal klaar voor vijf jaar lang zorgeloos wonen.

 

Zitmeubel stofzuigen

Tijdens het stofzuigen van de woonkamer, is het makkelijk om gelijk de zitmeubelen mee te nemen. Het stofzuigen met hetzelfde mondstuk beschadigt echter de bekleding van de zitmeubelen. Vezels van de stof kunnen loskomen, hierdoor ontstaat pilling en onnodige slijtage. Het gebruik van speciale mondstukken voor meubelen voorkomt beschadigen van de bekleding. Als de stofzuiger is voorzien van regelbare zuigkracht, stel dan de stofzuiger in op halve kracht voordat je de zitmeubel gaat stofzuigen.

 

 

Onderhoud leatherlook

Leatherlook: de naam zegt het al. Het lijkt op echt leder, maar het is het niet. Leatherlook, ook wel kunstleer genoemd, is een prima alternatief voor echt leer. Leatherlook is een kunststof die aangebracht is op een onderlaag van textiel. In deze kunststof zitten weekmakers die het leatherlook soepel houden. Onder invloed van zonlicht en reinigingsmiddelen, kunnen de weekmakers hard worden, waardoor het leatherlook kan gaan bladderen of gaan scheuren. Goed onderhoud is daarom belangrijk.
Behandel de bank of stoel regelmatig met Leatherlook Clean & Care. Dit product reinigt het leatherlook en zorgt ervoor dat de weekmakers in het leatherlook ook week blijven. Het leatherlook blijft hierdoor mooi en soepel. Spuit het zitmeubel in. Vervolgens verdeel je het middel met een zachte witte doek. Laat vervolgens het zitmeubel drogen en wrijf het meubel uit met een zachte doek. Dit product is te verkrijgen in de winkel of te bestellen via de webshop.

 

 

Onderhoud leder open structuur

Leer met een open structuur moet anders behandeld worden. Gebruik hiervoor de Textile & Leather protector en een nubuck spons. Schuur allereerst het leer licht op met de nubuck spons. Doe dit met een draaiende beweging, maar zet hierbij niet al teveel druk. Hierdoor wordt oud vuil verwijderd en krijgt het leer weer een mooie, fluwelen uitstraling. Voordat je het zitmeubel gaat inspuiten met de Textile & Leather protector, zorg je voor een goede ventilatie. Hou de spuitbus op 20 tot 30 centimeter afstand en spuit het meubel in, in gelijkmatige banen. Vermijd hierbij overdosering. Laat het meubel vervolgens minimaal twaalf uur drogen. Voor de zekerheid kun je deze behandeling testen op een onopvallende plaats. Na het drogen zie je namelijk een duidelijk verschil. Zoals hier te zien is, trekt het vocht links in het onbehandelde gedeelte direct in het leer en is het leer rechts optimaal beschermt tegen vuil en vocht.

 

 

Onderhoud geoliede tafel

Een mooie, echt houten tafel. Die wil je natuurlijk ook mooi houden. In onderstaande video laten we zien hoe je een geoliede houten tafel kunt onderhouden.
Je begint met het reinigen van de tafel, hiervoor gebruik je Woodclean. Deze krachtige reiniger ontvet en verwijdert oud vuil en vlekken. Breng de Woodclean aan op een pluisvrije, bij voorkeur een katoenen, doek en reinig met rond draaiende bewegingen. Laat de cleaner een paar minuten inwerken en wrijf het oppervlakte na in de lengterichting van het hout met een droge doek. Zodra de tafel helemaal droog is, schuur je de tafel licht op met een schuurpapier met een fijne korrel, dit is schuurpapier korrel 180-280. In plaats van schuurpapier kun je Scotch-Brite gebruiken. Doe dit altijd in de lengterichting van het hout waarbij je een lichte druk uitoefent tijdens het schuren, dit voorkomt krassen in het hout. Verwijder eventueel achtergebleven stof met de doek die je hebt gebruikt om de tafel mee te ontvetten. Zodra de tafel helemaal droog is, doe je de Wax olie op een schone en pluisvrije doek. Met een draaiende beweging breng je de Wax olie aan op het oppervlak. Om een mooie egale afwerking te krijgen, eindig je met lange rechte banen in de lengterichting van het hout. Laat de Wax olie drogen en geniet van het eindresultaat. Het onderhoud van een geoliede tafel is alleen nodig in geval van vlekken of als er gebruikssporen zichtbaar zijn. Behandel dan altijd de hele tafel.

 

 

 

Onderhoud mat gelakte tafel

Een mooie, echt houten tafel. Die wil je natuurlijk ook mooi houden. In deze video laten we je zien hoe je een houten tafel kunt onderhouden die afgewerkt is met een matte lak. Als je twijfelt over de afwerking van de tafel, raadpleeg dan jouw verkoper.
Je begint met het reinigen van de tafel, hiervoor gebruik je Woodclean. Deze krachtige reiniger ontvet en verwijdert oud vuil en vlekken. Breng de Woodclean aan op een pluisvrije, bij voorkeur een katoenen, doek en reinig met ronddraaiende bewegingen. Laat de cleaner een paar minuten inwerken en wrijf het oppervlak na in de lengterichting van het hout met een droge doek. Zodra de tafel helemaal droog is, breng je de mat polish aan op een schone en pluisvrije doek. Met draaiende bewegingen breng je de polish aan op het oppervlak. Om een mooie, egale afwerking te krijgen eindig je met lange rechte banen in de lengterichting van het hout. Laat de polish drogen en geniet van het eindresultaat. Afhankelijk van de intensiteit van de tafel herhaal je dit één tot twee keer per jaar.